-->

Μαθήματα

Ανακοινώσεις

Στο BlackBox προσφέρονται τρεις μονοετείς κύκλοι φωτογραφικών σεμιναρίων, που απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους, ανάλογα με τη φωτογραφική εμπειρία και παιδεία του κάθε ενδιαφερόμενου. 
 
 
1ος κύκλος
 
Τεχνικό σεμινάριο λήψης
 
Περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο φωτογράφος σχετικά με το χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής (ψηφιακής και αναλογικής), ώστε ανάλογα με την εκάστοτε συνθήκη να μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα αναλύσουμε τη λειτουργία της μηχανής, θα εντοπίσουμε τις αιτίες των πιο συχνών τεχνικών προβλημάτων και θα προτείνουμε λύσεις.
 
Ψηφιακή επεξεργασία εικόνων
 
Γνωριμία με τα εργαλεία των δημοφιλέστερων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά των τεχνικών του σκοτεινού θαλάμου σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 
Ανάλυση φωτογραφικού λόγου
 
Εξοικείωση με βασικές αρχές της οπτικής αντίληψης . Πώς βλέπουμε τον κόσμο και πώς βλέπουμε φωτογραφίες. Είναι η φωτογραφία μία παγκόσμια γλώσσα;
 
Ανάλυση φωτογραφικών έργων
 
Παρουσίαση και ανάλυση φωτογραφικών έργων που σημάδεψαν την εξέλιξη του μέσου, με σκοπό αφενός την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου και αφετέρου τη διαμόρφωση κριτηρίων, εξαιρετικά χρήσιμων και για την κριτική στο προσωπικό μας έργο. 
 
Κριτική φωτογραφιών
 
Στα πλαίσια των μαθημάτων, θα δίνεται η δυνατότητα κατ' ιδίαν συναντήσεων, με σκοπό την παρακολούθηση της φωτογραφικής εξέλιξης του κάθε μαθητή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα επιλέγονται και οι καλύτερες φωτογραφίες του.
 
Φωτογραφικές εξορμήσεις
 
Κατά τη διάρκεια του έτους, θα πραγματοποιούνται βόλτες σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να εφαρμόσουμε όσα θεωρητικά συζητάμε στα μαθήματα. Οι εξορμήσεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την προσωπική ενασχόληση.
 
Tα σεμινάρια του πρώτου κύκλου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση από τον Οκτώβριο έως το Μάιο και έχουν τρίωρη διάρκεια. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 540 ευρώ το χρόνο (εννέα δόσεις των 60 ευρώ). Περιορίζεται στα 480 ευρώ, εφόσον ο συμμετέχων προκαταβάλλει το ποσό κατά την εγγραφή του.
 
 
2ος κύκλος
 
Για τη συμμετοχή στο 2ο κύκλο σεμιναρίων απαιτείται άρτια γνώση των τεχνικών της φωτογραφικής λήψης και παράλληλα επαρκής εξοικείωση με το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η φωτογραφική δημιουργία.
 
Ανάλυση φωτογραφικών έργων
 
Συγκριτική ανάλυση και περαιτέρω διερεύνηση του έργου των καταξιωμένων από την ιστορία φωτογράφων, καθώς και των σύγχρονων τάσεων της φωτογραφικής τέχνης. Δεύτερη ανάγνωση της ιστορίας του μέσου, σε αντιπαραβολή με τους βασικούς εκφραστές της σύγχρονης δημιουργικής φωτογραφίας.
 
Κριτική φωτογραφιών 
 
Στις συναντήσεις του δεύτερου κύκλου, παρακολουθούμε τη φωτογραφική εξέλιξη των συμμετεχόντων, με προβολή της δουλειάς τους και κριτική ενώπιον της ομάδας. Η φωτογραφική δημιουργία εμπεριέχει δύο στάδια επιλογής: ένα κατά τη λήψη, όπου ο φωτογράφος επιλέγει τι θα βάλει στο κάδρο του, και ένα εξίσου κρίσιμο στάδιο επιλογής μεταξύ των φωτογραφιών που έχει τραβήξει. Μέσα από τη συγκεκριμένη ενότητα, θα εκπαιδευτούμε για αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. 
 
Tα σεμινάρια του δεύτερου κύκλου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση από τον Οκτώβριο έως το Μάιο και έχουν τρίωρη διάρκεια. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 540 ευρώ το χρόνο (εννέα δόσεις των 60 ευρώ). Το κόστος περιορίζεται στα 480 ευρώ, εφόσον ο συμμετέχων προκαταβάλλει το ποσό κατά την εγγραφή του.
 
Με την ολοκλήρωση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύκλου σεμιναρίων, το έργο των μαθητών θα προβάλλεται σε ομαδικές εκθέσεις, που θα φιλοξενούνται στο BlackBox και σε άλλους χώρους.
 
 
3ος κύκλος
 
Δημιουργία portfolio - ατομικής έκθεσης
 
Στον 3ο κύκλο σπουδών οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν την ατομική τους φωτογραφική πρόταση. Στο πλαίσιο των μαθημάτων εξελίσσουν τις δεξιότητές τους αναφορικά με τη δημιουργία και την παρουσίαση ενός αυτοτελούς έργου, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ανταλλάσουν απόψεις για τη φύση του μέσου. 
 
Τα σεμινάρια του τρίτου κύκλου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση από τον Οκτώβριο έως το Μάιο και έχουν τρίωρη διάρκεια. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 540 ευρώ το χρόνο (εννέα δόσεις των 60 ευρώ). Το κόστος περιορίζεται στα 480 ευρώ, εφόσον ο συμμετέχων προκαταβάλλει το ποσό κατά την εγγραφή του.